Normal_couple-look-to-ultrasound-dignosticsphoto-2021-08-30-06-33-19-utc__1_

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat in de eerste tien weken van de zwangerschap embryo’s die eindigen in een miskraam, zich langzamer ontwikkelen dan baby’s die levend ter wereld komen. Hoewel de groei normaal kan verlopen, blijft de ontwikkeling dan achter. Dit meldt het Erasmus MC.

Met geavanceerde beeldvormingstechnologie konden onderzoekers van het Erasmus MC 3D-hologrammen maken van het embryo. Niet alleen konden ze de ontwikkeling van onder meer de armen en benen en de vorm en lengte van de hersenen beoordelen, maar ook het embryonale volume en de afstand tussen de kruin van het hoofd en de onderkant van de billen meten.

Miskraam voorspellen

Het verloop van een zwangerschap kan in de toekomst mogelijk beter voorspeld worden door de vorm en ontwikkeling van embryo’s bij te houden. Eventuele miskramen zouden zo tijdig onderkend kunnen worden, wat vooral fijn kan zijn voor stellen die eerder met een miskraam te maken hebben gehad. “We zouden het risico van een nieuwe miskraam kunnen aangeven of misschien in een vroeg stadium enige geruststelling kunnen bieden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky