'Stop vooral niet met sporten tijdens de zwangerschap'

Tot 15 jaar geleden adviseerden de meeste verloskundigen zwangere vrouwen om niet te veel te sporten tijdens de zwangerschap. Vrouwen stopten en stoppen nog veel uit angst voor een miskraam of vroeggeboorte. Maar inmiddels is bekend dat sporten tijdens de zwangerschap juist goed is. Vrouwen gaan fitter en sterker de bevalling in en hebben een betere nachtrust. De ongeboren baby heeft dankzij het sporten van zijn of haar moeder een goed doorbloede placenta. Toch zijn er sporten waarbij het wel verstandig is om te stoppen na het eerste trimester. Dit meldt NRC.

Volgens Esther van Diepen van Mom in Balance is het wel aan te raden om na het eerste trimester van de zwangerschap te stoppen met hockey of voetbal. Dit heeft te maken met de invloed van de hormonen op de gewrichten. Die worden daardoor weker en vrouwen zijn kwetsbaarder voor blessures en enkelverstruikingen.

Kracht en conditie

De intensiteit van de trainingen zouden ook moeten worden aangepast op de zwangerschap. Het lijf van een zwangere vrouw werkt al hard genoeg. Totale uitputting door sporten is dan niet aan te raden. Verantwoord werken aan kracht en conditie is tot aan de bevalling prima mogelijk. "Stop vooral niet de laatste zes weken ineens als je je nog goed genoeg voelt om te sporten. “Dan ga je zo fit en sterk mogelijk de bevalling in en de drukke periode die daarop volgt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky