Normal_pexels-cottonbro-studio-5854048__1_

In Schiedam is op maandag 17 april de eerste verloskundigenpost van Nederland geopend in het Franciscus Vlietland Ziekenhuis. Terwijl de nieuwe behandelaar in het ziekenhuis zit, hoort het niet bij de ziekenhuiszorg en kan het vergeleken worden met een huisartsenpost. Bij spoedgevallen kunnen zwangere vrouwen door hun eigen verloskundige doorverwezen worden naar deze zorgpost in plaats van het ziekenhuis in Rotterdam. Dit meldt Fransicus Gasthuis & Vlietland.

 

Zwangere vrouwen kunnen terecht bij dit triage centrum voor eerstelijns spoedklachten. Wel moeten vrouwen met acute klacht zich eerst bij hun eigen verloskundige melden. Vaak is er niks aan de hand, maar het kan zo zijn dat meer medisch onderzoek nodig is. Op dat moment wordt er laagdrempelig contact gemaakt met een gynaecoloog die een vrouw direct kan doorverwijzen naar de verloskundigepost.

Optimale zorg

Gynaecoloog Franciscus Gasthuis & Vlietland Annemarie Huijsoon zegt, “Door de goede samenwerking tussen de verloskundigen, gynaecologen, het team verpleegkundigen en klinisch verloskundigen en het bestuur van het ziekenhuis is er de afgelopen jaren veel gerealiseerd om de geboortezorg goed te organiseren voor nu en in de toekomst.”

Volgens Iris Lensveld, verloskundige en voorzitter van de Verloskundigen Coöperatie Verve, is in Nederland geen andere locatie die het behandelplan op deze manier regelt. “Het betekent voor zwangere vrouwen in onze regio dat optimale zorg gedurende de zwangerschap dichtbij huis behouden blijft.”

Voorzitter Marjolein Tasche is trots dat zij kunnen bijdragen aan het creëren van kwalitatieve geboortezorg in de regio door goede samenwerking en wederzijds vertrouwen.

Door: Nationale Zorggids