Normal_bevalkamer_evaa

De Eerstelijns Verloskundigen van Amsterdam-Amstelland (EVAA) openen deze zomer een ‘vrijstaand’ geboortecentrum; Bevalcentrum Zuid. Met dit centrum kan het aantal onnodige medische verwijzingen worden verminderd. Het biedt plek aan 500 tot 600 bevallende vrouwen. Dit meldt EVAA. 

“Uit ons regiobeeld en ROAZ data blijkt dat sinds 2018 er jaarlijks zo’n 1000 vrouwen verwezen worden naar ziekenhuizen buiten de regio. Een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen is de grootste reden, dit levert veel weigeringen aan de voordeur op”, deelt Antje-Martje Bakker, directeur van EVAA, Nederlands grootste eerstelijns verloskundig samenwerkingsverband. Afgelopen zomer bevielen er 60 vrouwen noodgedwongen thuis, waarvan 24 een medische (plaats) indicatie hadden.

Structureel meerdere ziekenhuizen bellen

Tineke van Schuppen, verloskundige in Amsterdam Zuid en één van de initiatiefnemers van Bevalcentrum Zuid: “Als verloskundige moet ik inmiddels structureel meerdere ziekenhuizen bellen om een plek te vinden voor mijn cliënten als ik hen moet verwijzen op medische gronden, maar ook voor een poliklinische bevalling. Met regelmaat belanden we in Hilversum, Alkmaar of nog verder."

Van Schuppen: “Een zwangere die graag lachgas wil gebruiken in plaats medische pijnstilling moet ik te vaak teleurstellen, dit is in de meeste ziekenhuizen namelijk niet beschikbaar. Voor medische pijnstilling moet ik haar overdragen aan een ziekenhuis, in het geval van lachgas had ik haar bevalling zelf kunnen blijven begeleiden. Dit heeft namelijk geen effect op de baby.” 

De verloskundigen, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties werken gezamenlijk hard aan oplossingen. EVAA opent in dit kader half juli een innovatief bevalcentrum in Amsterdam Zuid, welke in staat is onnodige medische verwijzingen te verminderen en plek kan bieden aan 500-600 gezonde barende vrouwen.

Bevalcentrum Zuid staat los van een ziekenhuis en biedt gezonde zwangeren, welke niet thuis willen of kunnen bevallen, een sfeervolle bevalomgeving met vrije beschikking tot bevalbaden en lachgas. “Deze ontwikkeling is uniek in Nederland en wordt geïnteresseerd gevolgd door andere regio’s”, volgens Bakker.

Bevalcentrum 2007

De verloskundigen van EVAA richtte in 2007 al eerder een bevalcentrum op met gelijke faciliteiten: Bevalcentrum West, gelokaliseerd in OLVG West. “Bevalcentrum West toont al jaren op een rij aan dat de combinatie van deze faciliteiten maken dat het aantal medische verwijzingen 30 procent lager ligt dan vanuit een poliklinische bevalling. Het aantal verwijzingen voor pijnstilling zelfs 50 procent lager”, aldus Bakker. “Op deze manier wordt de kwaliteit van zorg verhoogd en de druk op de ziekenhuizen verlaagd. Deze zorg zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.” Om dit te bereiken is EVAA in gesprek met zorgverzekeraars over contractering van het nieuwe centrum. Daarnaast zette zij een crowdfunding op om kosten welke niet vergoed worden te dekken.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: EVAA