'Mogelijke bijwerking ontdekt bij baby's met aardbeienvlek die bètablokkers kregen'

Baby’s met een aardbeienvlek (hemangioom) die op een mogelijk gevaarlijke plek zit, krijgen bètablokkers om deze te behandelen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat jongens die in hun eerste jaar bètablokkers kregen, op basisschoolleeftijd een minder goed geheugen en aandachtspanne hadden en minder goed scoorden op leren dan kinderen die geen bètablokkers kregen. Dit meldt het Erasmus MC. 

Volgens de onderzoekers is er echter geen causaal verband aangetoond, wat betekent dat een achterstanden op het gebied van aandacht, geheugen en leren onder jongens niet met zekerheid te wijten zijn aan het gebruik van bètablokkers op babyleeftijd. Er is vervolgonderzoek nodig voor het aantonen van causaal verband, omdat er in het recente onderzoek veel minder jongens zaten en hemangiomen bij hen veel minder vaak voorkomen dan bij meisjes.

Bekende bijwerkingen

Maar als de onderzoekers rekening houden met de bekende bijwerkingen, dan is het volgens hen wel aannemelijk dat de achterstanden daardoor veroorzaakt worden.  “Van bètablokkers weten we dat ze bij volwassenen de vaardigheid om emoties te herkennen, verzwakken. Bètablokkers doorkruisen de bloed-hersenbarrière, dus het is denkbaar dat ze de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden.”

IQ-verschil

Het gebruik van deze medicijnen heeft geen invloed op de groei, gezondheid en het welzijn van baby’s en kinderen. Desondanks noemt onderzoeker Mireille Hermans de ontwikkeling van aandacht, geheugen en leren bij jongens een punt van zorg. Volgens haar is er een verschil van meer dan 10 IQ-punten. Dat is in het Erasmus MC te vertalen in één heel schoolniveau.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky