'Meer bewustzijn creëren over gevaren van inslikken knoopcelbatterij'

Het komt helaas regelmatig voor dat jonge kinderen ongemerkt een knoopcelbatterij inslikken. Met ernstig letsel of zelfs overlijden tot gevolg als er niet snel wordt gehandeld. Een knoopcelbatterij die ‘uitgaat’ zodra deze ingeslikt wordt, kan mogelijk veel leed voorkomen. Maar voor het zover is, is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de gevaren. Dit meldt VeiligheidNL.

Het per ongeluk inslikken van een (knoopcel)batterij kan tot ernstig, zelfs dodelijk, letsel leiden. Als de batterij blijft steken in de maag of slokdarm, kan er een perforatie ontstaan.

Helaas komt het regelmatig voor dat een jong kind op de Spoedeisende Hulp terecht komt, omdat het 1 of meer batterijtjes heeft ingeslikt. Meestal gaat het om de ronde knoopcelbatterijen, die gebruikt worden in bijvoorbeeld LED-waxinelichtjes, autosleutels, afstandbedieningen en speelgoed.

Bewust zijn van gevaren

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom roept VeiligheidNL ouders op om zich bewust te zijn van de gevaren van de knoopcelbatterij en er zo mee om te gaan dat het inslikken ervan wordt voorkomen. Dit doe je door knoopcelbatterijen altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen te bewaren in de originele verpakking. Controleer welke producten in huis knoopcelbatterijen bevatten en check meteen of deze er niet door een kind uitgehaald kunnen worden. Leg ze uit voorzorg buiten het bereik van je kind. Gebruikte batterijen moeten direct worden weggegooid als chemisch afval in de speciale batterijcontainers.

Door: Nationale Zorggids