OM stelt gastouder aansprakelijk voor dood 8 maanden oude baby Anna

Van maandag tot en met woensdag staat gastouder Anne W. uit Helmond terecht voor zware mishandeling van de overleden baby Anna. Het meisje kwam bij de gastouder te overlijden. W. ontkent enige mishandeling. Dit meldt Omroep Brabant. 

Vier jaar geleden overleed baby Anna, één van een tweeling. De gastouder paste op de tweeling en hun zus van 2 jaar. Even na 12’en kwam er bij de hulpdiensten een melding binnen over een baby die was gestopt met ademen. De gastouder stelt dat het meisje geen afwijkend gedrag vertoonde, behalve dat ze iets meer geluidjes maakte, moeilijk in slaap kwam en haar flesje niet goed kon vasthouden. Pas toen de W. het meisje wilde wakker maken, raakte ze in paniek. De baby reageerde niet en lag er verkrampt en tegelijkertijd slap bij. “Haar huid was grijs en er leek iets van bloed uit haar mond te komen.” De gastouder startte daarop direct reanimatie, schakelde de buurvrouw in en die belde 112. Een dag nadat het meisje in het ziekenhuis belandde, kwam ze te overlijden.

Doodsoorzaak

De zittingen deze week staan in het teken van de doodsoorzaak. Eerder was namelijk niet duidelijk of de acht maanden oude baby overleed door zware mishandeling, verstikking, een epileptische aanval of iets anders. Maar maandag waren twee medisch deskundigen stellig: haar dood heeft geen medische oorzaak. Volgens de rechtbank blijft hierdoor maar een optie over: geweld. Maar daar gingen de deskundigen niet zo makkelijk in mee.

Wel is er volgens een van de deskundigen sprake geweest van hard schudden of een harde klap, gezien de hersenschade- en zwelling bij het meisje, het bloed achter haar ogen en de blauwe plek die op haar achterhoofd is gevonden. Maar 100 procent zeker durft hij daar niet van te zijn, omdat er altijd andere oorzaken mogelijk zijn, “al zijn die niet waarschijnlijk”. Hij noemt vooral het ontbreken van botbreuken opmerkelijk, omdat die vaak aantonen dat er sprake is geweest van geweld.

Shakenbabysyndroom

De andere deskundige durft ook andere oorzaken niet uit te sluiten en houdt daarom ruimte voor twijfel. Desondanks blijkt uit uitgebreid onderzoek dat de kans groot is dat Anna door buitensporig geweld om het leven is gekomen, mogelijk door het shakenbabysyndroom.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky