Normal_baby__slapen__slapende_baby

Rotterdamse gezinnen die in armoede leven krijgen een babypakket toegestuurd door de gemeente. Het pakket is gevuld met basisartikelen die niet elke ouder kan betalen. Beleidsadviseur Lyne Blanchette van Stevige Start zegt, “Iets kleins als een babystartpakket kan veel stress in het gezin wegnemen.” Dit meldt Gemeente.nu.

 

Steeds meer gemeenten bieden babypakketten aan via Stichting Babyspullen. Ouders die dit hard nodig hebben ontvangen producten zoals babykleertjes, verzorgingsproducten, luiers, kruiken en lakentjes. Deze zijn zowel gedoneerd als nieuw.

Ondersteunend programma

Rotterdam heeft zich aangesloten bij het programma Stevige Start, die de babystartpakketten verstrekt. De gemeente zal het komende jaar 550 pakketten uitdelen. Hiermee willen ze ervoor zorgen dat kinderen de kans krijgen om veilig, gezond en kansrijk op te groeien. Cijfers laten zien dat een op vijf Rotterdamse kinderen in armoede geboren worden.

De eerste duizend dagen na de geboorte zijn essentieel in de ontwikkeling. Wanneer er veel en aanhoudende stress in deze periode is, kan het een negatief impact hebben op leer- en gedragsvaardigheden bij het kind in de toekomst. Ook kan stress voor de geboorte al veel invloed hebben. Gestreste aanstaande moeders hebben namelijk een groter risico op een vroeggeboren kindje of een baby met een laag geboortegewicht. “Iets kleins als een babystartpakket kan al veel stress in het gezin wegnemen en geeft een kind een betere kans op een goede toekomst”, zegt Lyne Blanchette.

Gezamenlijk initiatief

“De kosten bedragen 50 euro per pakket, en we gaan nu uit van maximaal 550 pakketten in 2023. Als we zien dat de behoefte groter is, overwegen we er meer te financieren,” vertelt Blanchette. Deelnemende gemeentes dragen ook bij aan de pakketten. “We spannen ons in om het initiatief bij organisaties in de stad onder de aandacht te brengen. Alle hulpverleners en zorgverleners kunnen een babystartpakket voor hun cliënt aanvragen."

Doordat Rotterdam de doelgroep niet volledig in het vizier heeft, wordt er samengewerkt met professionals uit verschillende branches zoals verloskundigen en huisartsen, maar ook hulpverleners en kerken. “We werpen bewust zo min mogelijk drempels op voor hulpverleners om een babystartpakket aan te vragen, zodat we zo veel mogelijk mensen kunnen bereiken. De pakketten zijn bedoeld voor ouders die maximaal 130 procent van het minimum inkomen hebben te besteden, maar Stichting Babyspullen doet geen inkomenstoets en kijkt ook altijd naar de specifieke situatie.”

Wel zet Blanchette dat het babypakket maar één keer wordt verstrekt. “Wel wijzen we onze partners er op dat de gemeente aanvullende hulp beschikbaar heeft voor Rotterdammers met geldzorgen. Zwangere vrouwen die extra ondersteuning bij hun zwangerschap nodig hebben of ter voorbereiding op het ouderschap, kunnen bijvoorbeeld worden aangemeld, of kunnen zichzelf aanmelden bij het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam.”

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch