'Gebruik billendoekjes alleen voor het schoonmaken van billen'

Toxicoloog Hester Hendriks raadt het ouders af om billendoekjes te gebruiken voor andere zaken dan het schoonmaken van de billen van baby’s. 80 procent van de ouders gebruiken billendoekjes ook voor het schoonmaken van de handen en mond en voor bijvoorbeeld het vegen van een stoel of tafel. Billendoekjes zijn hier echter niet voor gemaakt en al helemaal niet om in aanraking te komen met de slijmvliezen in de mond. Kindjes worden op deze manier namelijk blootgesteld aan chemische stoffen. Dit meldt LINDA..

Billendoekjes gebruik voor het schoonmaken van oppervlakken waar de baby zit of ligt, wordt ook afgeraden door Hendriks, werkzaam bij het RIVM. Er blijft namelijk een laagje achter waar bacteriën de kans krijgen om te groeien. Deze krijgt het kindje makkelijk binnen doordat zijn of haar handen vaak in contact komen met de mond.

Etherische oliën

Ouders die denken dat ze goed bezig zijn met herbruikbare billendoekjes met etherische oliën, zijn dat volgens de  toxicoloog ook niet. “Houd etherische oliën altijd buiten het bereik van kinderen. Sommige etherische oliën bevatten de geurstof menthol, wat kan leiden tot strottenhoofdkrampjes bij baby’s jonger dan 3 maanden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky