Normal_father-and-his-baby-daughter-at-home-2022-02-02-03-47-41-utc

Kersverse vaders komen na de geboorte van hun kind tussen 1,5 en 2 kilo aan. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gehouden onder 10.000 mannen. Vaders die met hun kind wonen kwamen het meest aan, terwijl vaders die dat niet doen het minst aankwamen. Mannen zonder een kind vielen juist een halve kilo af. Dit meldt Panorama.

De gewichtstoename komt vooral door de nieuwe levensstijl die je met een kind krijgt. Deze mannen kunnen minder vaak naar de sportschool of zijn te moe. Ook blijkt het dat ze ongezonder zijn gaan eten. Vaak hebben ze geen tijd om uitgebreid te koken, waardoor ze sneller naar een vette hap grijpen. Zo komen de nieuwe vaders steeds meer aan.

Een band opbouwen

Naast een verandering in levensstijl, gaan de mannen door nog een verandering door. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mannen milder worden na de geboorte van hun kind. Princeton University heeft namelijk gevonden dat het testosterongehalte van mannen met 40 procent daalt na de eerste maand na de geboorte van de baby. Door de daling worden mannen gevoeliger, waardoor ze een betere band kunnen opbouwen met hun kind. Daarentegen is het gesignaleerd dat bij vaders waar deze daling niet plaatsvindt, ze juist minder empathisch zijn en minder goed reageren op een huilende baby.  
 
Ook is er een toename van oestrogeen en oxytocine (knuffelhormoon). Hierdoor worden kersverse vaders waakzamer, gemotiveerder en liever. Dus zowel moeders als vaders veranderen fysiek en mentaal na de geboorte van hun kind.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch