Normal_little-caucasian-girl-paints-a-rainbow-with-clouds-2022-11-15-12-48-55-utc

Momenteel heeft de petitie die vraagt om het behoud van geboortezorg in Zoetermeer al ruim 10.000 handtekeningen verzameld. Initiatiefnemer Linda Bregman wil de lijst nóg langer hebben. Door zwangere buiken te beschilderen wil ze meer aandacht trekken voor de actie. “Zoetermeer heeft 56.000 huishoudens. Hoe mooi zou het zijn als uit ieder huishouden in ieder geval één persoon de petitie ondertekende." Dit meldt Streekblad Zoetermeer.

Terwijl mensen de petitie blijven ondertekenen, heeft de actie volgens Bregman opnieuw aandacht nodig. Als actie heeft ze afgelopen vrijdag samen met kunstenaars Verolique Jacobse, Fieke Hordijk en Sylvia Essenberg zwangere buiken beschilderd. Tijdens de belly painting hebben andere activisten meer handtekeningen verzameld van toeschouwers en winkelend publiek. “Het is geen protest maar een ludieke actie”, zegt Bregman, die van tevoren toestemming heeft gekregen van de burgemeester en de politie.
 
“We hebben de actie bedacht omdat we iets bijzonders wilden doen”, vertelt de activist. “De drie kunstenaars gaan de buiken van drie zwangere dames beschilderen. Dit duurt een uur en daarna komen nog drie zwangere dames aan de beurt." De gebruikte verf is speciaal voor belly painting ontwikkeld en dus geheel veilig voor moeder en kind. Ook kregen de vrouwen een doucheschuim mee om alles weer schoon te krijgen.

Actie

Volgens Bregman is de actie enorm belangrijk. “Er gaan ook veel vrouwen lopend naar het ziekenhuis. Kan je je voorstellen dat je met weeën een half uur in de RandstadRail moet? En dan moet een verloskundige zwangere dames ergens in de regio onderbrengen en dat in het verkeer dat steeds drukker wordt. Ik heb van de ANWB gehoord dat de filezwaarte richting Gouda met zelfs 50 procent is toegenomen. Dan is het duidelijk dat dat voor problemen gaat zorgen”, zegt zij. “Bevallingen gaan natuurlijk nooit in een gelijkmatig tempo. Afgelopen week zijn er op de afdeling maar liefst 21 kinderen geboren. Kan je je voorstellen wat dat betekent als er geen afdeling verloskunde in Zoetermeer zou zijn?”
 
Bregman heeft, naast de belly painting, meer ideeën in het arsenaal. “We hebben posters gedrukt in het Engels, Arabisch, Pools en Tigrina om zo ook buitenlandse mensen te benaderen. Deze posters hangen we op bij Piëzo en de consultatiebureaus. En in september gaan we scholen en kinderdagverblijven benaderen.”

Politiek

Tot nu toe is het heel stil in de politiek, ondanks de aandacht voor de acties. “Ik heb ingesproken in de raadsvergadering en alle politici waren het er mee eens maar er gebeurt niks. Tot nu toe heeft alleen de SP zich openlijk uitgesproken. Ik vind dat jammer. Stap over je verschillen heen en sla de handen ineen”, zegt Bregman. “Wel is er veel steun van wethouder Ingeborg ter Laak maar zij is in haar eentje een strijder. Ik hoop dat ook de andere politici in beweging komen.” 
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch