Normal_baby__slapen__slapende_baby

De vrijwilligers van Stichting Babyspullen hebben in juli het 300ste babystartpakket voor een Rotterdams gezin ingepakt. Hierin zitten basisartikelen die ouders met een pasgeboren kind nodig hebben. Lang niet elk gezin in Rotterdam kan zo’n babyuitzet betalen.

Een babystartpakket bestaat uit 120 tot 130 items, zoals babykleertjes, verzorgingsproducten, luiers, kruiken en lakentjes. Er is een pakket voor de kraamperiode en een pakket voor kinderen tot ongeveer 1,5 jaar.

Stevige start

In Rotterdam wordt een op de vijf kinderen geboren in armoede. Dit zijn ongeveer 1.650 kinderen per jaar. Geldzorgen in jonge gezinnen levert veel stress op. Langdurige stress tijdens de eerste duizend dagen kan de ontwikkeling van een baby schaden. Door dit jaar 550 babystartpakketten te financieren investeert de gemeente Rotterdam in een stevige start van hun leven.  

Stress

Hoeveel verschil zo’n pakket kan maken, vertelt een Rotterdamse moeder. “Het pakket heeft me zo geholpen. Ik had heel veel stress omdat ik niet wist hoe ik alle babyspullen bij elkaar moest krijgen. Mijn baby groeide daardoor niet goed. Toen ik het pakket kreeg voelde ik de stress van me afglijden. Mijn baby is toen in één week drie ons gegroeid en uiteindelijk met een gezond gewicht geboren.”  

Voor wie?  

Zorgverleners en hulpverleners kunnen een babystartpakket aanvragen voor hun cliënt. Dat kan vanaf 20 weken zwangerschap. De babystartpakketten zijn bedoeld voor ouders met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum en/of ouders zonder sociaal netwerk. 
 
Door: Nationale Zorggids