Eis: celstraf voor vader met beperking die baby botbreuken bezorgde

Tegen een vader met verstandelijke beperkingen en autisme die zijn baby – bewust of onbewust – botbreuken en blauwe plekken bezorgde, heeft het Openbaar Ministerie (OM) een voorwaardelijke celstraf van 10 maanden geëist en een taakstraf van 180 uur. Ook wil de officier van justitie dat de man zich laat behandelen. Het in 2020 geboren kindje werd al snel in een pleeggezin geplaatst nadat hij enkele weken na de geboorte in het ziekenhuis belandde met een gebroken arm, vijftien blauwe plekken, tien huidbeschadigingen en twaalf andere botbreuken. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

De 26-jarige man uit Veldhoven heeft autisme en verstandelijke beperkingen en zegt niet te weten hoe zijn baby de verwondingen heeft opgelopen. Volgens de officier van justitie is het duidelijk dat de vader de verwondingen heeft toegebracht, waarschijnlijk uit onmacht. Familieleden noemen hem lomp en zagen regelmatig irritaties opborrelen als zijn baby begon te huilen. Als hij het kindje stevig vastpakte, zeiden ze daar iets van. Maar ze zijn heel stellig dat hij zijn zoontje nooit moedwillig zou mishandelen.

Ouderlijke macht

Dat wil de officier van justitie wel aannemen, maar vindt het alsnog ontoelaatbaar dat een baby zo machteloos stond tegenover zijn vader. Inmiddels is het kindje een peuter die nog steeds in een pleeggezin woont. Hij reageert schrikachtig op zijn vader als hij langskomt. De man en de moeder zijn beiden uit de ouderlijke macht gezet, ondanks dat de moeder geen verdachte is. Voorlopig blijft het kindje ook bij het pleeggezin. Vader hoopt in de toekomst een zorgzame vader te kunnen zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky