Vanaf 2025 minder uren kraamzorg bij tweede kind

Vanwege aanhoudende personeelstekorten in de kraamzorg en een hoog percentage langdurig ziekteverzuim, heeft Bo Geboortezorg een plan opgesteld. In dit plan staat dat ouders met een tweede kind vanaf 2025 minder kraamzorg krijgen. Mits de situatie dat toelaat. Kraamzorg wordt bijvoorbeeld wel uitgebreid bij een verstandelijke beperking of postnatale depressie. Dit meldt NOS. 

Deze herinrichting van de kraamzorg moet leiden tot een betere verdeling van het aantal uren zorg. Een ander onderdeel van de herinrichting is dat moeders die langer in het ziekenhuis liggen niet meer worden gekort op hun kraamzorguren. Online kraamzorg krijgt ook een grotere rol in het geheel. “Er is maar één manier om de krapte tegen te gaan en mensen toch te woord te staan, en dat is om er ook een digitale tak aan te bouwen”, aldus Ester van der Ark van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden.

In het plan van Bo Geboortezorg staat ook dat kraamverzorgenden wellicht meerdere gezinnen per dag moeten gaan draaien of dat kraamverzorgenden in opleiding straks ook langs gezinnen gaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky