100.000 euro opgehaald voor machine die pijnlijke infusen bij baby’s signaleert

Te vroeg geboren baby’s lijden in stilte als een infuus niet goed zit. Hun broze bloedvaten zijn soms nog te klein en fragiel voor een infuus en omdat ze te vroeg geboren zijn, kunnen ze het ook niet uitschreeuwen van de pijn. De IV Watch kan snel signaleren dat een infuus niet goed zit, maar het is een duur apparaat. Jozua van Duuren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht is daarom een inzamelingsactie gestart en heeft binnen 2 weken de benodigde 100.000 euro opgehaald voor 15 IV Watches. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Premature baby’s die in het ziekenhuis liggen hebben vaak een infuus nodig om te kunnen doorgroeien en sterker te worden. Zij kunnen zelf niet aangeven dat een infuus niet goed zit, terwijl dat soms heel pijnlijk en zelfs verwondend kan zijn. De IV Watch kan dit voor verpleegkundigen in de gaten houden.

Indrukwekkend

Na een test door de neonatale intensive care unit (NICU) van het Wilhelmina Kinderziekenhuis is gebleken dat de IV Watch erbij kan helpen. Het is geen goedkoop device en ziekenhuizen kunnen het niet aanschaffen met het reguliere zorgbudget. Vandaar dat Van Duuren een inzamelingsactie startte. Sinds de media aandacht aan de actie heeft gegeven, heeft de teller volgens de verpleegkundige niet meer stilgestaan. “En er waren heel veel reacties: vooral verhalen van mensen die zelf prematuur zijn geweest of een kind hebben dat te vroeg geboren is. Heel indrukwekkend om te lezen.” Inmiddels is het bedrag zo hoog opgelopen dat mogelijk het hele Wilhelmina Kinderziekenhuis met de IV Watch kan werken. “Dat had ik niet kunnen verzinnen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky