Bevalcentrum Zuid is tweede bevalcentrum van EVAA in Amsterdam

In Amsterdam is een tweede bevalcentrum van Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam-Amstelland (EVAA) geopend: Bevalcentrum Zuid. Het samenwerkingsverband opende 15 jaar geleden al Bevalcentrum West en in de bevalcentra zijn onder meer bevalbaden en lachgas te vinden. De bevalcentra zijn niet verboden aan een ziekenhuis. Dit melden EVAA en Skipr. 

140 eerstelijns verloskundigen in Amsterdam-Amstelland werken samen binnen EVAA. Vrouwen die in een bevalcentrum willen bevallen, kunnen dat doen onder begeleiding van hun eigen verloskundige. Door hier te bevallen neemt de kans op een medische verwijzing met 30 tot 50 procent af.

Tijdelijke vergoeding

Tot 1 november 2023 vergoeden verschillende zorgverzekeraars de zorg geleverd door Bevalcentrum Zuid. Over het structureel contracteren van het bevalcentrum wordt nog intensief gesproken met de verzekeraars. Op dit moment betekent dit wel dat het van de zorgverzekering van de patiënt afhangt hoeveel ze moet betalen. Voor vrouwen die er zelf de middelen niet hebben, is via crowdfunding een potje aangelegd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky