Aantal IVF-behandelingen weer terug op niveau van vóór corona

Het aantal verse IVF/ICSI-behandelingen steeg in 2021 met 24 procent ten opzichte van het eerste coronajaar 2020. Ook nam het aantal IVF-baby’s in 2021 toe met 28 procent. Volgens de NVOG is het aantal cycli daarmee weer terug op het niveau van pre-coronajaar 2019. Dit meldt de NVOG. 

De zwangerschapscijfers voor verse en ingevroren cycli waren in 2021 beter dan in de jaren ervoor. Daardoor nam het aantal IVF-baby’s toe in vergelijking met 2019. Het meerlingenpercentage bleef met 3 procent stabiel laag. Het algehele succespercentage van IVF/ICSI per cyclus nam met 2 procent toe naar 44 procent in 2022. Dus ook de kans op een succesvolle zwangerschap verbeterde iets.

Cryo-cycli

Het aantal zwangerschappen dat voortkwam uit cryo-cycli, hierbij worden embryo’s ingevroren en later teruggeplaatst, nam met 23 procent toe in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor. Wel was de stijging in het aantal zwangerschappen bij verse cycli groter. Dus er kwamen net iets meer kinderen ter wereld na een verse dan na een cryo-cyclus. De situatie in de fertiliteitssector is hiermee terug op het niveau van voor de coronapandemie. Volgens de NVOG is er sprake van positieve ontwikkelingen in de wereld van IVF en biedt dat perspectief voor toekomstige koppels die ermee te maken krijgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky