Pilot op de kinderopvang met wasbare luiers en vroege zindelijkheidstraining

Op drie locaties van Partou Kinderopvang in Den Haag is een pilot gestart met wasbare luiers en vroege zindelijkheidstraining. Hiermee nemen zij het voortrouw om de enorme berg afval die de vele wegwerpluiers veroorzaken te reduceren en de CO2-uitstoot flink te verminderen. Dit meldt Partou kinderopvang.

Partou bestelt en gebruikt jaarlijks ongeveer 6,3 miljoen luiers. “Dit is een gigantische aanslag op het milieu, wat -met het oog op de toekomst- écht anders kan en moet.” Daarom slaat de kinderopvangorganisatie de handen ineen met wasbare luiermerk Billie Wonder en de app De Pot Op die ouders helpt bij zindelijkheidstraining.

Duurzaamheidssubsidie 

Op drie Partou-locaties in Den Haag wordt gekeken hoe wasbare luiers geschikt gemaakt kunnen worden voor de kinderopvang én hoe kinderen eerder en sneller zindelijk kunnen worden. De pilot, mede mogelijk gemaakt door een duurzaamheidssubsidie vanuit het ImpactCity-programma van de gemeente Den Haag, startte in april en loopt tot het einde van dit jaar. Dan wordt er geëvalueerd en bepaald of dit op grotere schaal kan worden uitgerold.

“Als grote organisatie in de kinderopvangbranche willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en kijken hoe dit anders kan. We dragen graag bij aan het ontwikkelen van duurzamere alternatieven. Ook hopen we hiermee een voorbeeld te zijn voor anderen; hoe meer collega-organisaties ons hierin volgen, des te beter. Dit kan een enorme maatschappelijke verandering teweegbrengen op het gebied van afval- én kostenbesparing.”

Jaren 40

Volgens oprichtster Elianne Leeffers van de app De Pot Op is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden sinds de jaren 40 gestegen van 1 naar 3 jaar. “Hierdoor zijn veel langer luiers nodig. Onnodig, want de meeste kinderen zijn er rond de 18 maanden al prima toe in staat. Daarom gaan pedagogisch medewerkers -samen met ouders- op de babygroepen van 0 tot 2 jaar al aan de slag met zindelijkheid.”

Door: Nationale Zorggids