BNNVARA zendt ‘Hormonaal’ uit op Wereld Anticonceptiedag

Bijna 50 procent van de Nederlandse vrouwen onder de 25 jaar maakt gebruik van hormonale anticonceptie, maar wat deze hormonen met het lichaam doen is nog steeds niet bekend. Huisartsen krijgen daarom steeds vaker de vraag of er ook hormoonvrije opties zijn. Het lijkt tegenwoordig alsof iedereen een kant moet kiezen: vóór of tegen hormonen. Maar is het allemaal wel zo zwart-wit? In ‘Hormonaal’ worden echte verhalen van verschillende vrouwen door danser Bodine Sutorius in geënsceneerde setting verteld. De ene vrouw voelt zich door het nemen van hormonen meer zichzelf, terwijl de ander juist verloren raakt. ‘Hormonaal’ is dinsdag 26 september, op Wereld Anticonceptiedag, om 23.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3, meldt BNNVARA. 

In de film onderzoekt maker Pien van Grinsven wat we voelen, wat we weten en ook vooral wat we nog niet weten over hormonale anticonceptie. Haast iedereen met een baarmoeder moet op een gegeven moment over hormonale anticonceptie nadenken - niet alleen om zwangerschap te voorkomen, maar ook tegen krampen, een onregelmatige cyclus of acne.

Voor de één de hemel voor de ander de hel

Aan van Grinsven’s film lag haar eigen ervaring ten grondslag: “Ik dacht altijd dat ik een zwaarmoedig persoon was, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.” Na met meer dan vijftig mensen met een baarmoeder te hebben gesproken, ontdekte ze dat dezelfde pil voor de één hemels is en voor een ander de hel. Toch voelen veel vrouwen zich nog alleen als het gaat om voorlichting: afhankelijk van aan wie je het vraagt, ben je dom als je wél hormonen neemt of dom als je het niet doet.

‘Hormonaal’ maakt pijnlijk duidelijk dat een open maatschappelijk gesprek over de invloed van hormonale anticonceptie nog ver weg is, en dat professionals en politiek een blinde vlek lijken te hebben.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: BNNVARA