Normal_baby__slapen__slapende_baby

Kinderen die als baby het RS-virus hebben gehad, hebben een grotere kans op astma later in het leven. Maar waarom dat zo is, is tot nu toe niet bekend. Daarom gaat een internationaal consortium, onder leiding van het UMC Utrecht, dit uitzoeken. Het vijfjarige onderzoek heeft een subsidie van 7 miljoen euro ontvangen van de Europese Commissie. Dit meldt UMC Utrecht. 

Chronische luchtwegaandoeningen als COPD en astma kunnen ontstaan na een virale luchtweginfectie Maar het is niet duidelijk hoe dat kan en wat de invloed precies is. Bijna alle baby’s onder de 2 jaar krijgen het RS-virus en al jaren weten onderzoekers dat er een bepaald verband tussen astma en RSV is. Maar welke veranderingen in de onvolgroeide longen van baby’s met erfelijke aanleg de latere ontwikkeling van astma veroorzaken is niet duidelijk, en ook niet hoe de schade aan onrijpe longen na een doorgemaakte infectie kan worden hersteld.

Astma door virale infecties behandelen

Onderzoekers willen RSV-stammen herkennen die bijdragen aan het ontstaan van ernstige bronchiolitis en hoe RSV schade aanricht in deze stammen waardoor astma ontstaat. "Onze studie zal helpen begrijpen, voorkomen én het mogelijk behandelen van astma veroorzaakt door virale infecties. Hiermee kunnen we een genetische risicoscore maken voor het ontwikkelen van astma op de lange termijn”, legt immunoloog Marianne Boes van UMC Utrecht uit. Zo kunnen preventiecampagnes ontwikkeld worden en mogelijk kan de farmaceutische wereld hierop aanhaken door specifieke geneesmiddelen te ontwikkelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky