Celstaf en tbs met dwangverpleging geëist tegen vader die baby doodschudde

Een 29-jarige vader uit Breda heeft in hoger beroep een celstraf van 5 jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Eerder legde de rechtbank hem een celstraf van 7,5 jaar zonder behandeling op voor het fataal door elkaar schudden van zijn zeven maanden oude baby. Daartegen ging Kevin van de B. in hoger beroep. Dit meldt omroep Brabant. 

Van de B. blijft ontkennen iets te maken hebben gehad met de dood van zijn zoontje en het Openbaar Ministerie wil dat hij naast een celstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt. Het probleem in de zaak is dat er geen getuigen zijn. Niemand weet hoe baby Rivano door elkaar is geschud en hoe hij aan een losgescheurde tongriem kwam die hevig bloedde. In zijn slaapkamer werden overal bloedspetters aangetroffen. 

Zware mishandeling

Volgens deskundigen is duidelijk dat de baby een zware mishandeling heeft ondergaan voor zijn overlijden. Het Openbaar Ministerie stelt dat alleen vader Van de B. en zijn ex-partner bij de baby waren en vader de enige was die alleen met Rivano is geweest. Dus zou hij het kindje het letsel hebben toegebracht.

Op 18 november 2017 om vijf uur was Rivano nog kerngezond. Zijn moeder ging vervolgens tweemaal weg van huis, dus kan volgens het OM Van de B. de enige schuldige zijn. Hij zou de baby zou de baby hard door elkaar hebben geschud en een stomp voorwerp in zijn mond hebben geduwd. Dit kan mogelijk de penis van Van de B. zijn geweest omdat er op knuffels sperma is aangetroffen.

Agressie 

Agressie zou een jarenlang probleem bij Van de B. zijn. Niet alleen in zijn relatie, maar ook buitenshuis gedroeg hij zich regelmatig agressief. Zijn ex-partner is bang voor hem omdat hij dwingend, bepalend en controlerend was. Hij is eerder veroordeeld voor bedreiging en mishandeling en baby Rivano werd uit huis geplaatst toen hij een paar maanden oud was. Moeder kreeg het kindje enkele maanden later terug, maar wel onder toezicht van de kinderbescherming. Van de B. mocht er niet meer wonen, maar deed dit stiekem toch.

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep tbs met dwangverpleging naast zijn celstraf uit angst voor herhaling. Hij is gediagnosticeerd met borderline en heeft antisociale trekken en een gebrekkige ontwikkeling en is agressief. Van de B. erkent zijn problemen zelf niet, wat behandeling extra noodzakelijk maakt.

Op 31 oktober volgt de uitspraak van de rechtbank.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky