Normal_baby-eating-food-in-her-green-highchair-2021-09-02-12-43-49-utc

Na Purmerend kunnen nu ook Leidse ouders een Baby Groente Tas krijgen. Deze ouders krijgen voor acht weken lang gratis groente voor hun baby. De eerste tas bevat zelfs invriesbakjes en een staafmixer, zodat ouders gezonde voeding kunnen voorbereiden. Dit meldt Regio Online.

Stichting Baby Groente Tas is het initiatief begonnen zodat baby’s een gezonde smaak ontwikkelen en zodat ouders gezond en vers leren koken voor het hele gezin. De non-profit organisatie werkt samen met gemeenten, lokale groenten leveranciers en bezorgdiensten om de tassen te creëren voor de kersverse ouders.

Ontwikkeling

Het eten van groente is essentieel bij het verkleinen van het risico op overgewicht, kanker en diabetes. Echter eet nog maar een klein percentage Nederlandse kinderen genoeg groente. Vooral tijdens de eerste duizend dagen worden de smaakvoorkeuren ontwikkelt, wat een groot impact heeft op de gezondheid op een latere leeftijd.
 
Wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs) van de gemeente Leiden; “We vinden het in Leiden belangrijk dat iedereen gelijke kansen heeft om mee te doen. De Baby Groente Tas is een uniek innovatief concept dat ontzorgt en helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden. Met de Baby Groente Tas helpen we ‘eerste-keer-ouders’ met geschikte groenten en bereidingswijzen om een gezond eetpatroon bij hun kinderen te bevorderen. We roepen ouders en ouders-in-spe op om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Het staat open voor iedereen!”

Postitief effect

Uit onderzoek blijkt dat de Tassen een positief effect hebben op het dieet van baby’s, waardoor ze vaker, gevarieerder en eerder groente eten. Ook ouders worden positief beïnvloed door het initiatief: zij blijven tot twee maanden na laatste tas gevarieerd koken.
 
Wethouder Fleur Spijker (Economie, Kennis, Sport en Gezondheid): “Leiden heeft de ambitie om de gezondste stad van Nederland te zijn. Door kinderen op te voeden met verse en lekkere groenten, leggen we een gezonde basis voor de rest van hun leven. Jong geleerd is oud gedaan.”
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch