Inhoudelijke zitting over dood baby Dishaïro mogelijk pas in mei 2024

Op 1 november 2022 werd een 10 weken oude baby met ernstig letsel binnengebracht in een ziekenhuis in Nijmegen. Een dag later kwam Dishaïro te overlijden. Beide ouders werden aangehouden en zijn nog steeds de enige twee verdachten in de zaak. Omdat er maar weinig forensisch specialisten zijn die iets kunnen zeggen over verwondingen en doodsoorzaak bij (zeer) jonge kinderen, laat de letsel-interpretatie nog even op zich wachten. Naar verwachting vindt de eerste inhoudelijke zitting pas in mei 2024 plaats. Dit meldt Omroep Gelderland.

De vader staat terecht voor moord en de moeder de baby wordt verdacht van het in hulpeloze toestand brengen en laten van haar zoontje. Het kindje werd op 1 november 2022 met ernstig letsel en 24 botbreuken in het ziekenhuis opgenomen. Vader Syndey A. zit sinds het overlijden in een penitentiaire inrichting in Arnhem op verdenking van moord dan wel doodslag. Hij blijft betrokkenheid bij de dood van zijn zoontje ontkennen. Moeder Aleksandra F. wordt verdacht van “het in hulpeloze toestand brengen en laten” van haar kind.

Ijzingwekkende geluidsopnamen

Volgens het OM zijn er geluidsopnamen van de mishandelingen waarin Dishaïro heel hard gilt. “Het is ijzingwekkend wat je daarin hoort.” Inmiddels is er sectie verricht op het lichaam van de kleine baby. Verslag daarvan komt volgende maand. Daarna is er een halfjaar de tijd voor letsel-interpretatie door een forensisch specialist.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky