‘Denk na je 40ste na over alternatief voor anticonceptiepil’

Ieder mens heeft naarmate de leeftijd vordert een grotere kans op trombose, maar bij vrouwen is deze kans drie keer groter als ze de anticonceptiepil gebruiken. Internist-hematoloog Karina Meijer van het UMCG adviseert vrouwen om na hun 40ste na te denken over een alternatief anticonceptiemiddel. Dit meldt het UMCG.

Geregeld belanden vrouwen van middelbare leeftijd in het ziekenhuis na jarenlang de anticonceptiepil te hebben geslikt. Diagnose: trombose. De meeste van hen weten niet dat trombose een risico van de pil is. Op jongere leeftijd is dat risico er ook, maar stukken minder. “Het gaat dan om 3 op de 10.000 vrouwen per jaar. Als je ouder wordt, neemt de kans op trombose toe: naar 9 op de 10.000 vrouwen.” Bij vrouwen van boven die 40 die ook nog eens de anticonceptiepil slikken is de kans 21 op 10.000.

Tromboserisico's

Meijer raadt de anticonceptiepil zeker niet af en denkt dat het vooral voor jongeren de beste keuze is. Maar bekendheid over de tromboserisico’s is altijd belangrijk. Vrouwen met een erfelijke stollingsafwijking hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico, net als vrouwen met directe familieleden met trombose en vrouwen met overgewicht. Desondanks kan de anticonceptiepil ook op latere leeftijd de juiste keuze zijn, bijvoorbeeld voor vrouwen die ernstig bloedverlies of endometriose hebben. De pil kan deze klachten helpen verminderen. “Maar zeker als er geen kinderwens meer is, is het verstandig om na te denken over alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een spiraaltje, of andere vormen van anticonceptie die geen vrouwelijke hormonen bevatten.”

Lees ook: Anticonceptie: wat is er, wat wordt veel gebruikt en wat betaalt de man?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky