Postnatale depressies komen vaker voor onder vaders dan gedacht

Vaak zijn het nieuwe moeders die de diagnose postnatale depressie krijgen, maar ook vaders kunnen hiermee kampen. Onderzoek van de Universiteit van Illinois suggereert dat ook zij hierop gescreend moeten worden. De mentale gezondheid van vaders en moeders zijn vooral in het prille begin met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor postnatale depressies bij vaders om de mentale gezondheid van moeders ook te bevorderen. Dit meldt de Universiteit van Illinois. 

Binnen het onderzoek zijn 24 vaders gescreend, waarvan 30 procent positieve testte op een postpartum depressie. Hiervoor gebruikten wetenschappers dezelfde tool die ze bij vrouwen gebruiken. “Veel vaders hebben stress. Ze zijn bang. Ze worstelen met het balanceren van hun werk, ouderschap en met hun verantwoordelijkheden als partner. Vaak gaat het niet goed met mannen, maar niemand vraagt ernaar”, zegt assistent-professor kindergeneeskunde Sam Wainwright.

Depressieve partner

Vrouwen met een risico op een postnatale depressie hebben zoveel meer kans hierop als hun partner depressief is. Daarom is het volgens Wainwright belangrijk dat er ook met vaders over hun mentale gezondheid wordt gesproken. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky