Rhenense moeder verdacht poging tot doodslag 1 week oude baby

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 39-jarige moeder van poging tot doodslag op haar pasgeboren baby. In 2018 belandde het meisje van slecht 1 week oud in het ziekenhuis met hersenletsel. Maandag 23 oktober vond eindelijk de eerste regiezitting plaats, waarin de rechtbank beoordeelde wat er nodig is voor inhoudelijke behandeling van de mishandelingszaak. Dit meldt Omroep Gelderland. 

De vrouw heeft twee oudere kinderen die destijds 3 en 5 jaar oud die beweerden dat zij de baby hadden laten vallen. Toen de twee kindjes later bij pleegouders kwamen te wonen, vertelden ze dat hun moeder de baby pijn had gedaan. Een van de kindjes zou wel betrokken zijn geweest bij de mishandeling. De zaak dient pas vijf jaar later vanwege het langdurende onderzoek en corona dat er tussendoor kwam.

Beperkingen

Door de ernstige schade die de zeer jonge baby opliep, heeft ze nu levenslange beperkingen. Moeder zou haar baby bij de borstkas hebben vastgehouden, door elkaar hebben geschud en tegen de grond hebben gegooid. Het meisje zou met haar hoofd tegen het deurkozijn zijn gehouden en daarna meerdere malen een deur tegen haar hoofd dichtgegooid hebben gekregen. Ook zouden haar hoofdje en lichaam slachtoffer zijn geweest van stompen, trappen en slaan.

Moeder werkt niet mee

Het meisje woont nu met haar drie andere broertjes en zusjes bij pleegouders. Nog altijd ontkent de vrouw uit Rhenen haar baby pijn te hebben gedaan. Ze weigert mee te werken aan psychologisch onderzoek en werkt het spreekrecht van de pleegouders tijdens de inhoudelijke zitting tegen. Waarschijnlijk zal deze zitting pas volgend jaar plaatsvinden. Een deskundige zal dan plaatsnemen om uit te leggen waar de verwondingen van de baby vandaan kwamen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky