Vrijwillig bevallen in het ziekenhuis: wat zijn de kosten?

De kosten rondom een ziekenhuisbevalling worden vergoed als deze medisch noodzakelijk is. Dan gaat het om de bevalling zelf, de verloskamer (tot een maximum van 230 euro), gynaecologische hulp, ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis en de medische nazorg door een gynaecoloog. Maar wat kost een bevalling in het ziekenhuis als deze niet medisch noodzakelijk is? 

Vrouwen die liever in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak, moeten rekening houden met extra kosten. Wel zijn de extra bijdragen voor een ziekenhuisbevalling aanvullend te verzekeren. Dit zijn de kosten waar je rekening mee moet houden als je niet-medisch noodzakelijk bevalt in het ziekenhuis.

Eigen bijdrage bevalling in het ziekenhuis

Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie hanteren ziekenhuizen verschillende tarieven. In 2023 zijn de kosten die de verzekeraar vergoed 236 euro. Dit betekent dat je tot 525,85 euro uit eigen zak betaalt.

Goed nieuws is wel dat de meeste zorgverzekeraars een aanvullende polis bieden waardoor de eigen bijdrage volledig vergoed wordt. De kosten daarvoor bedragen tussen de 3 euro en ruim 110 euro per maand, afhankelijk van de verzekeraar.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky