Week van de Vruchtbaarheid dit jaar in het teken van mentale gezondheid

Het thema van de Europese Week van de Vruchtbaarheid dit jaar is mentale gezondheid en heeft als campagnetitel ‘Mind Matters’. Zwanger worden en blijven via een vruchtbaarheidstraject heeft een enorme impact op ouders met een sterke kinderwens. Daarom vragen organisaties dit jaar aandacht voor de behoefte aan en toegang tot psychologische zorg voor mensen met fertiliteitsproblemen. Dit meldt Freya. 

Ieder jaar staat Europa tijdens de Week van de Vruchtbaarheid stil bij de impact van vruchtbaarheidsproblemen op mensen meteen onvervulde kinderwens. Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, besteedt hier in Nederland aandacht aan via de website en socialmediakanalen. Ook is er op 10 november een ‘Zorg voor Jezelf’ e-training en op 11 november een Freya Event in Utrecht.

Thema Minds Matter

De Week van de Vruchtbaarheid staat dit jaar in het teken van mentale gezondheid. Een fertiliteitstraject is niet alleen fysiek heel zwaar, maar kan ook tot psychische klachten zoals stress leiden en tot gevoelens van schuld, wanhoop en teleurstelling. Sommigen houden dit traject voor zichzelf, anderen betrekken hun omgeving erbij. En dat is soms ook lastig, bijvoorbeeld vrij krijgen van werk, plannen maken rondom een behandeling, reizen of studies uitstellen. Daarom is er dit jaar extra aandacht voor de behoefte aan psychologische ondersteuning voor, tijdens en na een vruchtbaarheidstraject.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky