Aantal vrouwen dat hormonale anticonceptie gebruikt blijft afnemen

Vorig jaar gebruikte 5 procent minder vrouwen hormonale anticonceptie dan in 2021. Het aantal vrouwen dat in 2022 de pil slikte, een hormoonspiraal of andere hormonale anticonceptievorm gebruikte kwam daarmee op 1,3 miljoen. De grootste oorzaak van de daling is het aantal vrouwen dat stopte met gebruik. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). 

De daling in het gebruik van hormonale anticonceptie zette in 2020 in. Toen nam het aantal gebruikers af met 5,5 procent. In 2021 gebruikte 4,3 procent minder vrouwen hormonen tegen ongewenste of onbedoelde zwangerschap en in 2022 daalde het aantal gebruikers met 5 procent. Desondanks is de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel. 83 procent van de vrouwen die vorig jaar hormonale anticonceptiva ontving, kreeg de pil. 850.000 van de 1,1 miljoen pilgebruikers, slikte het combinatiepreparaat ethinylestradiol/levonorgestrel (30/150 µg).

Ook onder vrouwen die een spiraal of prikpil hadden nam het aantal gebruikers af, maar minder hard dan onder vrouwen met de standaardpil. Na de anticonceptiepil, werd het hormoonspiraaltje het meest gebruikt. 410 vrouwen hadden vorig jaar een spiraal.

Vooral afname in het aantal bestaande gebruikers

203.000 vrouwen kregen vorig jaar voor het eerste een anticonceptivum voorgeschreven. 58 procent van hen startte met de combinatiepil, gevolgd door het hormoonspiraaltje met 15 procent. In 2021 begonnen 207.000 vrouwen met hormonale anticonceptie. De afname van 1,9 procent ligt aanzienlijk lager dan de afname in het aantal bestaande gebruikers van 5,5 procent. De afname is dus vooral te wijten aan het aantal vrouwen dat hormonen gebruikte en daar vorig jaar mee stopte.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky