Meeste onbedoelde zwangerschappen onder vrouwen met relatie of kinderen

Bij 75 procent van de onbedoelde zwangerschappen zitten vrouwen in een relatie. Fiom wil met een campagne het heersende beeld over vooral single, jonge vrouwen die onbedoeld zwanger worden bestrijden. Binnen de campagne wordt informatie gedeeld over het maken van een weloverwogen keuze voor zelf opvoeden van het kindje, pleegplaatsing, adoptie of abortus. Dit meldt Fiom. 

De meeste vrouwen die onbedoeld zwanger raken hebben al vaste partner en kinderen. Op het moment dat ze erachter komen is de natuurlijke vraag: kunnen wij dit nu? Kan ík dit nu? Willen wij dit nu? Wil ík dit nu? Vrouwen moeten de ruimte en vrijheid hebben om een weloverwogen keuze te maken voor het zelf opvoeden van een kindje of iedere andere optie. Waar Fiom veel belang aan hecht is dat de keuze past bij het leven van de vrouw: nu en in de toekomst.

Zelfbeschikking

De nadruk ligt ook op het feit dat er geen verkeerde beslissing is. Het gaat om de beste keuze voor de vrouw, haar partner en mogelijke andere kinderen. Hoewel Fiom de relatie als belangrijke factor benoemt, is het wel goed om te benadrukken dat de vrouw wettelijk zelfbeschikking heeft over haar eigen lichaam en zij bepaalt of ze een zwangerschap uitdraagt of niet.

Zelf opvoeden of tijdelijke pleegplaatsing

Vrouwen kunnen ervoor kiezen de onbedoelde zwangerschap voort te zetten en het kindje zelf op te voeden. Hierbij kunnen ze wel rekening houden met factoren als de leeftijd van hun andere kinderen, hun financiële situatie, de stabiliteit van hun relatie en woonsituatie. Mocht er een reden zijn om het kindje niet te willen houden, kan de vrouw kiezen voor pleegplaatsing waarbij ook ruimte is om het kindje te blijven zien en later de mogelijkheid om toch het kindje zelf op te voeden.

Adoptie of abortus

De baby afstaan ter adoptie is ook een mogelijkheid. Dit is uiteraard een ingrijpende keuze, want alle juridische banden tussen moeder en kind worden bij adoptie verbroken. Het is mogelijk om te kiezen voor een open adoptie, waarbij de moeder enige contact kan houden met haar biologische kind. Een andere eveneens ingrijpende gebeurtenis is abortus.

Vrouwen die moeite hebben met het maken van een weloverwogen beslissing kunnen gebruikmaken van de online module ‘Zwanger, wat nu?’.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky