Listeria in satéschnitzels van diverse supermarkten : 'Eet de schnitzels niet'

In de satéschnitzels van supermarkten Vomar, Spar, Poiesz, PLUS, Hoogvliet en Boon is listeria aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor consumptie ervan. Listeria kan vooral gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen. Dit meldt de NVWA. 

De schnitzels worden allen per 2 stuks verkocht en bij PLUS ook in een 4-stuksvariant. Heb je satéschnitzels van een van de supermarkten in huis? Check dan hier de streepjescode en houdbaarheidsdatum om te zien of er in jouw vleesproduct listeria zit. Is dat het geval, breng de verpakking dan ongeopend terug naar de winkel waar je de schnitzels hebt gekocht. Daar krijg je het aankoopbedrag terug.

Gevaren listeria

Het eten van een product met listeria kan, indien niet door en door gegaard, milde griepachtige verschijnselen tot gevolg hebben binnen één tot negentig dagen na consumptie. Het kan leiden tot een gevaarlijke infectie bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand. Bij zwangere vrouwen kan een besmetting met listeria in de meest ernstige gevallen leiden tot een miskraam.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: PLUS, Spar en Vomar