Emeritus hoogleraar: ‘Waarom zou je thuis bevallen?’

Veel verloskundigen zijn er trots op dat Nederland het enige westerse land is waar vrouwen thuis bevallen, maar emeritus hoogleraar verloskunde Jan Nijhuis begrijpt het niet en vindt het risico op complicaties te groot. Dit meldt RTL Nieuws. 

Volgens Nijhuis gaat het te vaak mis en is er bij het eerste kind zelfs 94 procent kans op complicaties. En zelfs als de bevalling thuis goed begint, eindigt 61 procent alsnog in het ziekenhuis. Hij vindt de keuze voor een thuisbevalling dan ook zeer risicovol. “Dan ben je negen maanden zwanger, doe je alles voor het kind, en vervolgens ga je rondom de bevalling onnodige risico’s nemen.” Afgelopen week maakte hij nog een sterfgeval als gevolg van een thuisbevalling mee.

Betere voorlichting nodig over thuis bevallen 

Dat verloskundigen achter een thuisbevalling staan, is volgens Nijhuis onterecht omdat zij er als zelfstandigen geld aan verdienen. De echte cijfers zouden juist aantonen dat een thuisbevalling een slecht idee is, vooral bij een eerste kind. Nijhuis vindt dan ook niet dat thuis bevallen helemaal moet worden afgeschaft, maar is wel van mening dat vrouwen een goed geïnformeerde en weloverwogen keuze moeten kunnen maken. En daarvoor is betere voorlichting nodig.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky