Oude zaadbank LUMC kan bij 80 donorkinderen niet nagaan wie donor is

Van 1977 tot 2004 had het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een donorbank. Het archief van deze donorbank is onlangs geanalyseerd en het ziekenhuis is tot de conclusie gekomen dat bij zeker 80 donorkinderen niet is vast te stellen wie de donor is. Diverse gegevens ontbreken namelijk. Ook is hebben negen donorvaders zeker 25 nakomelingen. Dat is niet toegestaan volgens de Nederlandse wetgeving. Daarom roept het LUMC moeder en nakomelingen op om zich te melden. Dit meldt het ziekenhuis. 

Vrouwen en nakomelingen die meer informatie willen, kunnen daarom vragen. Ze worden ook opgeroepen om zich te melden, zodat het LUMC kan uitzoeken hoeveel nakomelingen van hun donor in de zaadbank geregistreerd staan. Waar de moeders en donorkinderen nu wonen is bij het ziekenhuis niet bekend, maar wel kan het LUMC delen dat het met name om de postcodegebieden 2000 tot en met 3000 ging.

Excuses

Het LUMC biedt excuses aan voor de onrust die hierdoor wordt veroorzaakt en doet zoveel mogelijk zijn best om iedereen die met informatie-aanvragen komt te helpen. Donoren met vragen over hoeveel nakomelingen zij hebben, kunnen ook contact zoeken met het ziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky