Amsterdam UMC en Erasmus MC openen vondelingenkamer

Vandaag openen twee nieuwe vondelingenkamers de deuren: eentje in het Amsterdam UMC en een in Erasmus MC in Rotterdam. Wanhopige moeders kunnen daar hun baby te vondeling leggen. Dat is volgende wet niet toegestaan, maar vondelingenkamers worden sinds 5 jaar gedoogd. In Rotterdam zijn er al kamers, maar dit is de eerste in Amsterdam. Dit meldt NOS.

De vondelingenkamers zijn een initiatief van Beschermde Wieg. Vorig jaar vonden ongeveer tweeduizend vrouwen hun weg naar de organisatie, die hen ook begeleidt tijdens en na de zwangerschap. De meeste vrouwen die afstand willen doen van hun baby, besluiten daar uiteindelijk toch niet toe. Desondanks blijven vondelingenkamers hard nodig, zegt oprichtster Barbara Muller. In Amsterdam werd drie jaar geleden nog een levende baby in een afvalcontainer gevonden en twee jaar daarvoor werd bij een plas nog een dode baby aangetroffen.

Veertien vondeligenkamers in Nederland

Nederland telt inmiddels veertien vondelingenkamers, waarvan acht in een ziekenhuis. Moeders die en vondelingenkamer instappen, zien de deuren automatisch sluiten. Een aangewezen verpleegkundige krijgt een melding dat een vrouw in de kamer is. Zij kan haar baby anoniem achterlaten, maar er is ook een intercom waarmee ze contact kan opnemen met personeel. Gemiddeld komen er jaarlijks zo’n twee vrouwen naar een vondelingenkamer en het lukt bijna altijd om moeder en kind uiteindelijk weer te herenigen.

In 2021 interviewden wij Barbara Muller over de vondelingenkamers en waarom deze zo hard nodig zijn. Het interview lees je hier.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky