1 op 7 jonge vrouwen ziet af van hormonale anticonceptie

Ongeveer een op elke zeven jonge vrouwen ziet af van het gebruik van een pil of een spiraaltje om een zwangerschap te voorkomen. De meesten laten die voorbehoedsmiddelen links liggen, omdat ze geen hormonen willen gebruiken.

Kenniscentrum Rutgers heeft een enquête gehouden onder ruim 1600 vrouwen van 18 tot 29 jaar oud die in de afgelopen tijd seks met een man hadden. Het is de eerste keer dat het bureau dit onderzoekt, dus het is niet bekend of de aantallen stijgen of dalen.

Agenda of app

Veel vrouwen die geen pil of spiraal gebruiken, houden zelf in een agenda of app bij wanneer hun vruchtbare dagen zijn. In die dagen gebruikt de man in sommige gevallen een condoom tijdens de seks. Een kwart van deze vrouwen doet aan periodieke onthouding, ze hebben even geen seks wanneer ze denken dat er een grote kans is om zwanger te worden.

De onderzoekers vragen zich af of zulke 'natuurlijke methoden' wel de beste optie zijn om een zwangerschap te voorkomen. "Het vraagt een regelmatige cyclus, goed gebruik, veel discipline en een gemotiveerde partner."

Effect

Rutgers heeft geen onderzoek gedaan naar het effect van de keuzes. Het is dus niet bekend hoeveel vrouwen toch zwanger zijn geworden ondanks hun pogingen dit te voorkomen.

Door: ANP