Moeder geeft mishandeling baby toe: in de box gesmeten en door elkaar geschud

Het meisje was slechts zes maanden oud toen ze ondervoed, onderkoeld en met allerlei oude en nieuwe botbreuken in het ziekenhuis belandde. Ze had een schedelbreuk, twee gebroken ribben, gebroken polsen, scheenbeen, enkels en dijbeen opgelopen. De oorzaak: haar 35-jarige moeder die haar zeker één keer met kracht in de box smeet, hard door elkaar schudde, in een koud bad stopte, te weinig eten gaf en uitschold. Dit meldt Omroep Brabant. 

Hoewel de moeder zegt dat ze haar dochtertje een keer in de box heeft gesmeten, denken de officier van justitie én de rechter dat dit mogelijk vaker is gebeurd. Ook stopte ze haar meisje soms in een koud bad in de hoop dat ze zou stoppen met huilen, schudde ze het jonge kind regelmatig door elkaar en schold ze haar onder meer uit voor ‘kutkind’.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De vrouw, wier twee kinderen in een pleeggezin verblijven, is verminderd toerekeningsvatbaar en zou volgens deskundigen tbs opgelegd moeten krijgen met daarna verplichte vervolgbehandelingen. Daar eist de officier van justitie een celstraf van 5 jaar bij. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de moeder zelf ook een zeer lastige jeugd heeft gehad dat uitmondde in stoornissen en medicatie. Ook is ze zwakbegaafd. Haar medicijnen liet ze regelmatig liggen, waardoor de problemen verergerden en ze haar eerste dochter niet meer wilde zien vanwege het gehuil. Haar man moest het ook ontgelden en ontving berichten van haar dat hij haar in de steek had gelaten. Wel was ze in verwachting van een tweede kindje.

Vader misschien ook strafrechtelijk vervolgd

Mogelijk wordt haar man, met wie ze al bijna een jaar niet heeft gesproken, ook vervolgd. Hij zou zijn dochter bewust in hulpeloze toestand bij haar moeder hebben achtergelaten, terwijl hij van de mishandelingen afwist.

Op 13 maart is bekend wat de straf zal zijn voor de 35-jarige vrouw uit Budel-Schoot.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky