14 jaar cel geëist voor gewelddadig doden 4 maanden oude dochtertje

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Den Bosch veertien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 25-jarige man uit Vught. Het OM verdenkt Denilson F. S. ervan in de avond van 20 augustus 2022 zijn vier maanden oude dochtertje met geweld om het leven te hebben gebracht. Het kind zou als gevolg van ernstig hersenletsel zijn overleden. Doodslag, stelt het OM. Ook zou hij zijn 1 jaar oude zoontje herhaaldelijk hebben mishandeld, evenals zijn toenmalige levensgezel.

De verdachte ontkende tijdens de zitting van de rechtbank dat hij zijn dochtertje iets heeft aangedaan. In plaats daarvan wees hij naar zijn ex-vrouw en haar familie en noemde hij hen "pathologische leugenaars". Wat de officier van justitie deed schamperen dat hier "een kat in het nauw rare sprongen maakt". Volgens justitie vertoonde de man al langer gewelddadig gedrag jegens vrouw en kinderen.

Het OM gaf de rechtbank ook in overweging de man tbs met dwangverpleging op te leggen vanwege het risico dat hij na vrijlating opnieuw mishandelingen pleegt. Het OM stelt dit niet als eis te kunnen stellen omdat de verdachte niet heeft meegewerkt aan psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum en dus onduidelijk is of en zo ja welke persoonlijkheidsstoornis hij heeft. Maar de rechtbank kan daarin volgens het OM desondanks een eigen afweging maken.

Botbreuken

Toen de baby overleden was, dacht de schouwarts eerst aan een wiegendood. De verdachte verzette zich vervolgens tegen nader onderzoek in het ziekenhuis. Naar eigen zeggen omdat zijn Kaapverdische cultuur niet zou toestaan dat er in een kind gesneden wordt. Bij sectie bleek dat de baby meerdere oudere en recente botbreuken had, evenals recente bloedingen, als gevolg van geweld. Daarop werd de vader van het kindje gearresteerd.

Het OM verdenkt de man ook van mishandeling van zijn destijds 1 jaar oude zoontje, bij wie meerdere botbreuken ontdekt werden, waarna het jongetje uit huis werd geplaatst. Behalve zijn zoontje en dochtertje zou hij ook zijn vriendin meermaals mishandeld hebben. Alleen dat laatste gaf de verdachte toe.

De advocaat vroeg grotendeels vrijspraak wegens gebrek aan bewijs, en opheffing van het voorarrest. Hij vroeg bovendien om het alsnog horen van de ex van de verdachte en haar familie als getuige. Uitspraak op 22 februari.

Door: ANP