Meerdere Enschedese vrouwen zitten nog steeds zonder kraamzorg

Als kersverse ouder van een nieuwe baby wil je natuurlijk het liefst goede kraamzorg hebben. Iemand die je ondersteunt en je helpt bij de zorg van je kind, maar wat nou als er geen kraamzorg beschikbaar is in de buurt? Dit meldt Tubantia.

Veel Twentse gezinnen kampen namelijk met dit probleem, waarvan veertig in Enschede. Maartje Kraamzorg stopt namelijk per 1 mei. Het is nog onduidelijk waar alle kraamgezinnen terecht kunnen. De grootste kraamzorgaanbieder in de regio Naviva heeft al aangegeven niet te helpen. De zorgverzekeraars betalen Maartje te weinig en ze kampen met een personeelstekort.

Gemeente niet verantwoordelijk 

Narda Teke-Bozkurt van de PvdA Enschede was benieuwd wat de gemeente kan doen aan dit probleem. Ze legde het probleem voor bij wethouder Harmjan Vedder. Vedder zei dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de kraamzorg, maar wel zorgverzekeraar Menzis. Vedder gaf wel aan dat veertig vrouwen in Enschede door Menzis worden geholpen in de zoektocht naar een ander kraamzorgbureau.

Kraamzorg onder druk door personeelstekorten

De kraamzorg in verschillende regio’s in Nederland heeft het momenteel heel zwaar. Ze staan onder druk door de personeelstekorten in de zorg. Ook Twente voelt hier de gevolgen van. Het is heel belangrijk dat kinderen al vroeg goede zorg krijgen. Kraamzorg speelt daarin een hele belangrijke rol. De wethouder belooft daarom meer aandacht te geven aan het personeelstekort. Hij gaat daarom met organisaties zoals Menzis om tafel.

Teke-Bozkurt heeft meer vragen wat betreft de kraamzorg in Enschede. Ze wil graag weten hoe de veertig gedupeerde gezinnen geholpen gaan worden. Ze wil graag een actievere rol van de gemeente zien bij het verhelpen van dit probleem.

Door: Nationale Zorggids/Parris Fokkema