Speelde voeding van moeder rol bij overlijden pasgeboren baby?

Speelde voeding van de moeder en baby een rol bij het overlijden van het 3 weken oude jongetje. Dat is de centrale vraag binnen het onderzoek naar de doodsoorzaak van het jonge kind. Woensdagmiddag heeft de rechtbank bepaald dat vader en moeder 90 dagen langer in de cel moeten blijven. De 39-jarige man en 34-jarig vrouw moeten ook ter observatie naar het Pieter Baan Centrum. Dit meldt de Gelderlander. 

Op 26 februari kwam het jongetje te overlijden nadat de vader 112 had gebeld en de overbuurvrouw hem in de tussentijd probeerde te reanimeren. Hulpdiensten namen het later over, maar wisten het kind helaas niet te redden.

Ketogeen dieet

Volgens de advocaat van de vader volgden zij een ketogeen dieet en aten ze geen koolhydraten, minimale eiwitten en veel vetten Een dieet dat helpt bij afvallen, maar niet per se gezond is. Of deze aanpak schadelijk is tijdens de zwangerschap, wijdt het Nederlands Voedingsinstituut niet over uit. Het OM geeft hierover geen informatie vrij, maar zegt wel dat het onderzoek naar de doodsoorzaak van de baby nog gaande is. Zo wordt het bloed van de baby onderzocht en vindt er onderzoek plaats naar het onthouden van noodzakelijke medische zorg door de ouders.

De aangehouden ouders hebben eerder een baby gekregen, maar die is uit huis geplaatst vanwege zorgen over de gezondheid van de moeder.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky