10 jaar cel geëist tegen partner van moeder die baby zou hebben gedood

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onvoorwaardelijke celstraf van 10 jaar geëist tegen de ex-partner van de moeder wier baby hij zou hebben gedood. Er zou sprake zijn geweest van een ‘ware geweldsexplosie’ in december 2022, waarbij het drie weken oude meisje ernstig hersenletsel opliep. Dit meldt NH Nieuws. 

De verdachte, Robbie S. uit Amsterdam, werd een maand na de dood van het meisje gearresteerd. De baby werd in de nacht van 5 op 6 december 2022 dood in haar bedje in Laren gevonden. S. is niet de biologische vader, maar heeft haar wel erkend. Het kindje had ook zijn achternaam gekregen. Hij en de moeder van het meisje hebben samen ook een kindje van 3 jaar. Eerder werd hij verdacht van mishandeling van dit kind, maar hiervoor is hij vrijgesproken.

Ongelijke partnerrelatie

Volgens psychologen en psychiaters heeft de verdachte een verstandelijke beperking en werd hij chronisch overvraagd. Er zou sprake zijn van een ongelijke partnerrelatie, waardoor hij uiteindelijk een cannabisverslaving ontwikkelde. Tegen onderzoekers heeft hij gezegd dat hij nu inziet dat hij niet voor het kindje kon zorgen. “Ik was elke dag zo stoned als een kikker.”

Van de bank gevallen

Wat er in de nacht van 5 op 6 december is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. Volgens de verdachte viel het meisje op zijn borst in slaap, terwijl de moeder in haar bed sliep. Ook hij viel in slaap, na drie joints te hebben gerookt gedurende de dag. Na een paar uur schrok hij wakker en zou het kindje huilend op de grond hebben gelegen. Vervolgens zou hij een tijdje met het kind hebben gezeten, maar bij het in bed leggen stootte hij haar hoofdje tegen de muur. S. stelt aan het hoofdje te hebben gevoeld en toen al inzag dat het niet goed zat. Ook omdat haar rechteroogje omlaag zakte. Desondanks legde hij haar toch terug in bed, nadat ze stopte met huilen. Om 7 uur ’s ochtends komt hij haar controleren, maar iet hij dat het niet goed gaat. Pas dan wordt 112 gebeld en starten de reanimaties, die tevergeefs zijn.

Ernstig verkeersongeval

Een forensisch patholoog en forensisch arts die het meisje hebben onderzocht, zeggen dat de verklaring van S. niet overeenkomt met het zware hersenletsel dat is veroorzaakt door ‘enkele of meervoudige impact’. De baby had ernstige schedelbreuken, bloeduitstortingen bij de ogen, een gebroken rib en zeker 50 blauwe plekken. Blauwe plekken komen bijna nooit voor bij zulke jonge kindjes. De deskundigen zijn duidelijk: dit letsel kan niet zijn veroorzaakt door een val van de bank of klap tegen de muur. Het letsel is dusdanig ernstig dat het kindje net zo goed bij een heftig verkeersongeval betrokken kon zijn geweest.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky