Normal_zwanger__zwangerschapstest

Ozempic blijkt een verrassende bijwerking te hebben. Meerdere vrouwen hebben gemeld zwanger te zijn geraakt na gebruik van het afslankmiddel. Vermoedelijk komt dit door hun gewichtsverlies, wat de kans op een zwangerschap vergroot. Hier zijn dus Ozempic baby’s uit ontstaan. Experts waarschuwen vrouwen desondanks om geen Ozempic te gebruiken bij een zwangerschapswens. Dit melden VRT en MSN.

Vrouwen met obesitas hebben vaak een verminderde vruchtbaarheid. Zij hebben een verstoorde hormoonbalans door een te veel aan oestrogeen en testosteron. Afvallen met of zonder medicijnen kan hun menstruatiecyclus verbeteren, waardoor ook de kans op een zwangerschap vergroot. “Vrouwen met overgewicht hebben vaker een onregelmatige cyclus of zelfs helemaal geen eisprong meer. 5 tot 10 procent lichaamsgewicht verliezen, kan de kans op een spontane zwangerschap al verhogen”, legt Christophe Blockeel van de UZ Brussel uit.

Effectiviteit anticonceptiepil

Ook werkt anticonceptie door de afslankmiddelen ook niet even effectief meer. De middelen Mounjaro en Zepbound vertragen bijvoorbeeld de doorgang van eten door de maag, waardoor het ook langer duurt waardoor ook de anticonceptiepil pas later wordt opgenomen in de maag. Toch zijn er volgens experts geen aanwijzingen dat Ozempic de werking van de pil vermindert. Bijwerkingen als diarree en braken kunnen er echter wel voor zorgen dat de effectiviteit ervan afneemt.

Risico op miskraam

Vrouwen met een kinderwens die willen afvallen, doen er volgens artsen echter goed aan om geen Ozempic te gebruiken. Het middel geeft namelijk een verhoogd risico op miskramen en geboorteafwijkingen. Dit staat ook specifiek in de bijsluiter van het medicijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky