Onderzoek naar biologische leeftijd zwangere levert verrassend resultaat op

Onderzoekers hebben de biologische leeftijd van vrouwen tijdens en na de zwangerschap kunnen vaststellen en concluderen dat deze leeftijd  van vrouwen tijdens hun tweede trimester met twee jaar oploopt, maar drie maanden na de bevalling ook weer sterk afneemt. Soms zelfs met acht jaar. Een grote verassing, aldus de onderzoekers. Dit meldt Scientias. 

De wetenschappers zagen dus een oplopende biologische leeftijd tijdens het tweede deel van de zwangerschap, maar drie maanden na de bevalling was er een opmerkelijk sterke afname van deze leeftijd. “Voor sommige individuen zelfs met acht jaar. Dus hoewel de zwangerschap de biologische leeftijd verhoogt, is er postpartum sprake van een duidelijk en uitgesproken herstel daarvan”, aldus onderzoeker Kieran O’Donnel.

Factoren die afname biologische leeftijd bepalen

Bij vrouwen die voor hun zwangerschap een hoger BMI hadden, bleek de biologische leeftijd na de zwangerschap minder sterk af te nemen. Vrouwen die borstvoeding gaven, zagen deze juist flink afnemen in de drie maanden na hun zwangerschap. In sommige gevallen zouden ze volgens de onderzoekers biologisch jonger zijn dan vóór hun zwangerschap, maar om dit echt te kunnen vaststellen is de biologische leeftijd van de vrouwen preconceptie nodig. En over deze gegevens beschikten zij niet. In een volgend onderzoek wil het internationale wetenschapsteam aantonen hoe de biologische leeftijd zich gedurende langere periode ontwikkelt. Ook moet dit uitwijzen waarom zwangeren hun biologische leeftijd zien oplopen en daarna weer zien afnemen. De onderzoekers weten dit nu namelijk niet zeker. Mogelijk komt omdat de zwangerschap een soort stresstest is of door adaptief moleculaire veranderingen door een systeem dat stress ervaart.

Dynamische veranderingen

“Onze studie onthult de opmerkelijk dynamische biologische veranderingen die tijdens een zwangerschap plaatsvinden. De uitdaging is nu om die kennis te gaan gebruiken om de gezondheid en het welzijn van zwangere vrouwen te verbeteren.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky