Zwangere vrouwen in Zuidplas halen minder vaak 22-wekenprik

Het aantal zwangere vrouwen in Zuidplas dat zich niet laat inenten tegen kinkhoest, neemt toe. In een jaar tijd is de vaccinatiegraad onder deze groep vrouwen 56,7 procent. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De gemeente Zuidplas heeft een grotere daling van de vaccinatiegraad dan het gemiddelde van de regio Hollansd Midden. Daar is gemiddeld 9,2 procent minder gevaccineerd in 2022 dan in 2021. Niet alleen zwangere vrouwen laten zich minder vaak inenten tegen kinkhoest, ook minder kinderen tussen de 2 en 9 jaar krijgen prikjes tegen potentieel gevaarlijke ziektes. “Niet alleen ongevaccineerde kinderen zelf, maar ook jonge kinderen met een verzwakt immuunsysteem lopen hierdoor gevaar”, zegt Melissa Luijt, raadslid bij de lokale D66. Ze waarschuwt ervoor dat kinderen hierdoor onnodig en soms levensbedreigend ziek kunnen worden.

Vaccinatievoorlichting

Samen met lokale gezondheidsorganisaties en partners in de regio gaat de gemeente Zuidplas meer voorlichting geven over vaccinatie en met name over de bescherming die het biedt. Ook worden er lokale maatregelen genomen die passen bij programma ‘Kansrijke start’. Deze moeten ervoor zorgen dat vaccinaties dicht bij huis gegeven kunnen worden. Het Rijksvaccinatieprogramma wordt nogmaals onder de aandacht gebracht bij toekomstige en nieuwe ouders.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky