Zwangere patiënten UMCG kunnen thuis hartfilmpje van baby maken

Sinds kort kunnen zwangere patiënten van het UMCG zelf thuis een CTG (hartfilmpje) maken van hun ongeboren kind. Deze vorm van zorg is bedoeld voor vrouwen met een medische indicatie die hier anders soms dagelijks voor naar het ziekenhuis moeten. Bijvoorbeeld als de groei van de baby achterblijft of een hartritmestoornis is vastgesteld. Zij mogen het mobiele CTG-apparaat PregnaOne mee naar huis nemen. Dit meldt het UMCG. 

De PregnaOne is klein van formaat en dus makkelijk om mee naar huis te nemen en de hartslag van hun baby te meten. Ook kunnen ze de druk van de baarmoederwand ermee meten, zodat zorgverleners in het ziekenhuis ook kunnen bijhouden of er sprake is van harde buiken of weeën. Een hartfilmpje moet ongeveer 35 tot 40 minuten duren. Op basis daarvan kan een arts in het Centrum voor Zwangeren goed inzicht krijgen in wat er zich in de baarmoeder afspeelt. Binnen een paar uur krijgt de patient een telefoontje om de resultaten te bespreken.

Scheelt tijd en kosten

“Naast dat het voor de patiënt heel erg fijn is om vaker thuis te kunnen blijven en CTG-controles op afstand te kunnen doen, scheelt telemonitoring het ziekenhuis ook tijd en kosten”, aldus manager en projectleider Jeanette Germs van het Centrum voor Zwangeren in het UMCG.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky