Geboortecijfer in West-Europa, VS en Canada sinds 1960 gehalveerd

Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

Het gaat alleen over landen die aangesloten zijn bij de OESO. Die club werd in 1961 opgericht door een groep West-Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. Later kwam daar een aantal Oost-Europese landen bij. Ook onder meer Australië, Chili en Japan sloten zich aan.

Bewust geen kinderen

Tegenwoordig kiezen veel vrouwen ervoor om later of helemaal geen kinderen te krijgen, staat in een rapport van OESO. Meerdere landen proberen nu het geboortecijfer weer te verhogen door families financieel te ondersteunen, maar volgens de OESO is dat niet genoeg om de zorgen over economische onzekerheid weg te nemen.

OESO-gemiddelde in Nederland

Zuid-Korea heeft met slechts 0,7 baby per vrouw het laagste geboortecijfer. In Israël krijgen vrouwen gemiddeld 2,9 kinderen, het hoogste aantal van alle OESO-landen. In Nederland ligt het geboortecijfer op 1,5, gelijk aan het OESO-gemiddelde.

Door: ANP