Vaders belangrijker dan gedacht voor ontwikkeling gezonde darmflora baby

Vaders blijken een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van goede darmflora bij een pasgeboren baby. Extra aandacht daarvoor is vooral belangrijk bij baby’s die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen. Zij hebben hierdoor namelijk een mogelijk verhoogd risico op chronische ziekten, astma en obesitas. De samenstelling van deze bacteriën in de darmen kan zelfs invloed hebben op de ontwikkeling van bijvoorbeeld autisme of ADHD. Maar hoe kunnen vaders bijdragen aan een gezonde darmflora, ofwel darmmicrobioom, van hun baby? Door veel te knuffelen. Fysieke én sociale interacties zijn belangrijk voor de ontwikkeling van goede bacteriën. Dit melden Trouw en KekMama. 

Moeder én vader zijn dus belangrijk bij de ontwikkeling van een diverse darmflora; die zorgt voor een gezonde spijsvertering, productie van vitamines en een sterk afweersysteem. Vooral in de eerste drie levensjaren wordt dit ontwikkeld. Bekend was dat moeders een onmisbare donor van bacteriën zijn, maar vaders op een andere manier ook. De helft van de darmbacteriën van een baby is afkomstig van de moeder. Onderzoekers vermoedden dat de rest van de darmmicrobioom werd aangevuld met bacteriën die via huid-op-huidcontact worden overgebracht.

Opvallende bijdrage van vaders

En dat klopt. Vaders zijn een stabiele bron van bacteriën voor hun baby’s. In de eerste paar weken dragen ze wat minder bij dan moeders, maar na ongeveer een jaar dragen beide ouders ongeveer evenveel bij aan de ontwikkeling van een goed darmmicrobioom. De onderzoekers hadden niet verwacht dat hun bijdrage zo duidelijk was.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky