Wasbare luiers ook vergoed voor aanstaande ouders

Het is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook nog eens kosten. Voor ouders in Aalten die in verwachting zijn van een kind worden straks wasbare luiers gesubsidieerd. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde maandag in met het voorstel om de kosten voor wasbare luiers te vergoeden. Daar kunnen de ouders, maar vooral de kinderen, direct gebruik van maken als het kind is geboren, meldt de Gelderlander.

De gemeente is al twee jaar actief aan het proberen om ouders te stimuleren wasbare luiers te gebruiken. Zo krijgen zij een waardebon van 50 euro voor een proefpakket wanneer zij hun kind aanmelden bij de gemeente. Zij krijgen ook een subsidie. Die loopt op tot 200 euro als ouders gebruik gaan maken van wasbare luiers. Daarmee worden kosten en milieu bespaard.

Subsidiepot

In totaal maakt de gemeente Aalten 15.000 euro vrij voor mensen die wasbare luiers willen aanschaffen. De hoogte van de subsidie hangt af van een aantal factoren. Zo krijgen ouders die wasbare luiers huren, leasen of tweedehands aanschaffen een maximale vergoeding van 100 euro. Voor nieuwe luiers is het bedrag maximaal 200 euro. Daarnaast mag het kind waar de luiers voor zijn niet ouder dan twee jaar zijn.

Een verandering in de subsidieverschaffing is dat nu ook ouders die in verwachting zijn van een kind een subsidie kunnen ontvangen. Eerst konden alleen ouders die al een kind hadden hier aanspraak op doen. Om het gebruik van wasbare luiers verder te stimuleren heeft de gemeente ervoor gekozen om deze subsidie ook voor ouders die nog geen kind hebben te laten gelden.

Voorheen werden ouders er namelijk pas van op de hoogte gebracht wanneer zij hun kind aanmeldden bij de gemeente. Dan hebben zij vaak al wegwerpluiers ingekocht. De reden voor de gemeente is om de afvalberg per baby te verkleinen. Volgens de gemeente bespaart het zo'n 250 kilo afval per kind. Daar is overigens ook geen aparte inzameling van luiers, via zogenoemde luiercontainers. In sommige gemeentes zijn die wel aanwezig. De afvalverzameling wordt per gemeente geregeld. Daarom is er ook geen landelijk beleid voor.

Wat zijn wasbare luiers

Een wasbare luier bestaat meestal uit twee onderdelen: een katoenen broekje en een inlegvel. Die laatste vangt de meeste ontlasting op en kan makkelijk worden door- of schoongespoeld. Dat hangt af van het materiaal waar de luier uit bestaat. De broekjes bewaar je in een speciaal wasnet, dat vervolgens kan worden gewassen. Als je die eerst voorspoelt is het in principe zelfs mogelijk om ook andere was in de machine te doen.

Door: Nationale Zorggids