Onderzoek: anticonceptiepil verkleint kans op eierstokkanker
De anticonceptiepil heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren, maar het middel blijkt nu een onverwacht voordeel te hebben. Vrouwen die na hun 45e de pil slikken, hebben tot 43 procent minder kans op eierstokkanker. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Australië na een grootschalig onderzoek, zo meldt Kek Mama.
Onderzoekers analyseerden data van 220.000 vrouwen en ontdekten dat vrouwen die ooit de pil hebben gebruikt, 26 procent minder kans op eierstokkanker hebben. Vrouwen die na hun 45e nog de pil slikten, zagen hun risico zelfs dalen met 43 procent. De verklaring? De pil vermindert het aantal eisprongen, waardoor de eierstokken minder belast worden en de kans op tumoren afneemt. Tenminste, dat vermoeden de onderzoekers.
Een van de meest verraderlijk vormen van kanker
Jaarlijks krijgen 1.400 vrouwen in Nederland de diagnose eierstokkanker. De ziekte wordt vaak te laat ontdekt door vage symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en vaker moeten plassen. Hierdoor overleeft slechts 38 procent van de patiënten vijf jaar na diagnose. Na tien jaar is dat minder dan 30 procent. Vroege opsporing is cruciaal: bij een vroege diagnose stijgt de overlevingskans naar meer dan 90 procent.
Bloedtesten als vroege waarschuwing
De onderzoekers ontdekten ook biologische signalen die al twaalf jaar voor de diagnose in het bloed te zien zijn. Veranderingen in rode bloedcellen en leverenzymen kunnen in de toekomst mogelijk helpen bij vroege opsporing van eierstokkanker. Ook een gezonde levensstijl speelt een rol: vrouwen met een gezond gewicht en vrouwen die twee of meer kinderen hebben gekregen, lopen minder risico op de ziekte.
Alert blijven op signalen
Onderzoeker Amanda Lumsden benadrukt hoe belangrijk het is om alert te blijven op lichaamssignalen. Professor Elina Hyppönen pleit voor meer onderzoek: “Deze analyses bieden concrete aanknopingspunten om eierstokkanker te voorkomen.”