Personeelstekort in geboortezorg zorgt voor heftige verhalen
In de geboortezorg zorgt het personeelstekort voor grote problemen bij zwangeren en ouders met een pasgeboren kindje. De Patiëntenfederatie deed onderzoek en daaruit kwamen de meest heftige verhalen naar buiten. Zo waren er mensen die tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd de gevolgen van het personeelstekort van dichtbij hebben meegemaakt. Dat meldt RTL Nieuws.
Personeelstekort
Vanwege het personeelstekort werd een miskraam van een van de deelnemers aan het onderzoek niet op tijd gemerkt. De verloskundige die net was afgestudeerd gaf aan dat er niets mis was met het kindje. Omdat er een tekort aan echografisten was, was de vrouw drie weken later pas aan de beurt voor een echo. De miskraam was toen al bezig.
Een andere zwangere geeft aan dat ze het heel angstig vond dat er een tekort aan personeel was. Extra controles had ze nodig vanwege een onregelmatige hartslag. Omdat er te weinig specialisten beschikbaar waren, duurde het maken van een afspraak erg lang. “Ander personeel kon ons geen informatie geven over dat dit voor mij en de baby kon betekenen.”
Afhandeling bevalling
Een andere moeder zegt dat haar bevalling snel werd afgehandeld. Haar verloskundige had nog andere bevallingen op de planning staan. “Ze kwam al te laat tijdens het persen, want ze was eerst nog bij een andere bevalling. Toen ik eenmaal bevallen was, moesten alle handelingen snel uitgevoerd worden omdat er nog een bevalling begonnen was.”
Kraamzorg
De gevolgen van het personeelstekort in de geboortezorg zijn niet alleen te merken tijdens de zwangerschap en bevalling. Deelnemers aan het onderzoek geven ook aan dat er te weinig kraamzorg beschikbaar was of dat de kraamweek rommelig verliep.
Kraamcentrum DAT herkent het beeld dat door het onderzoek is ontstaan. 45 tot 49 uur kraamweek is normaal, maar Kraamcentrum DAT is blij dat ze soms minimaal 24 uur kunnen leveren. Soms zijn er ook verschillende kraamverzorgenden in een huis of het kraambed wordt in overleg met de verloskundige eerder stopgezet. Soms wordt er tijdens de kraamweek een dag overgeslagen en belt de kraamverzorgende alleen ’s ochtends het gezin even om te vragen hoe het gaat.
Gezinnen die met hun pasgeboren baby ’s avonds of ’s nachts vanuit het ziekenhuis thuiskomen, krijgen helemaal geen hulp meer bij het opstarten thuis vanwege de personeelstekorten. Bij de meeste kraamzorgorganisaties is dat nu normaal. Doordat het ziekenhuis een goede overdracht doet en met een app worden de ouders op weg geholpen. In de app staan adviezen en video’s met instructies.
De Patiëntenfederatie vindt de onderzoeksuitkomsten erg zorgwekkend. Bij het personeelstekort in de zorg denkt men vaak niet aan geboortezorg, maar heel veel mensen hebben daar wel mee te maken, zo stelt een woordvoerder.