PUPPP: veelvoorkomende en ernstige vorm van jeuk tijdens zwangerschap
Een veelvoorkomende kwaal bij vrouwen in de laatste drie maanden van de zwangerschap is PUPPP. Beter bekend als een vorm van zwangerschapsjeuk. Over de oorzaak ervan is tot nu toe weinig bekend. Wel is duidelijk dat deze ernstige jeuk voor veel overlast bij de moeder kan zorgen. De aandoening is niet gevaarlijk voor moeder of kind.
Het vermoeden is dat PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy) een reactie is op bepaalde stoffen uit de placenta. De zwangerschapsjeuk ontstaat bij ongeveer één op de 250 zwangere vrouwen, meestal in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Op de huid van de buik ontstaan rode plekjes of plakkaten die voor enorme jeuk zorgen. Deze plekjes kunnen zich ook verspreiden naar de armen, benen, billen en borsten.
Omdat PUPPP vaker voorkomt bij vrouwen die meerlingen dragen, is een andere mogelijke oorzaak de snelle uitrekking van de wand van de buik die voor een ontstekingsreactie zorgt. In de meeste gevallen verdwijnt de jeuk weer na de zwangerschap.
Behandeling van PUPPP
Door een biopt af te nemen kan een arts vaststellen of er inderdaad sprake is van PUPPP. De zwangerschapsjeuk kan afnemen door gebruik te maken van een hormooncrème (milde variant) of antihistaminica. In sommig gevallen wil de arts prednisolon voorschrijven. Artsen zijn hier terughoudend in, omdat de medicatie geen gevaar moet opleveren voor de zwangere vrouw en haar ongeboren kind.
Zorgt de jeuk voor slapeloze nachten, dan volgt soms een ziekenhuisopname. Ook kan de arts in overleg met de vrouw besluiten tot vroege inleiding van de bevalling, maar dit kan pas rond de 37ste week van de zwangerschap.
De huidafwijkingen verdwijnen na de bevalling. Hoewel PUPPP kan terugkomen bij een volgende zwangerschap, is de kans daarop relatief klein.
Door: Redactie Nationale Zorggids